Nar meyvesi; çekirdekler, nar suyu ve kabuk olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Taneleri meyvenin %52’sini oluşturmaktadır. Nar suyu üretimi sırasında nar kabuğu ve çekirdekten nar posası elde edilmektedir. Nar, antioksidan bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, polifenoller gibi biyoaktif bileşenler bakımında da zengindir. Muhtaroğlu GROUP ve NARSU İÇECEK NFC nar suyu, nar suyu konsantresi, nar ekşisi, nar ekşisi sosu üretiminde rol almaktadır.
Narın Faydaları
Narın vücudun farklı sistemlerine birçok yararı bulunmaktadır. Nar suyu, günlük C vitamini gereksiniminin %40’ından fazlasını karşılayabilecek düzeyde vitamin içeriğine sahiptir. Antioksidan özelliğe sahip C vitamini, bağışıklığı güçlendirirken hücrelerde oksidatif sorunların oluşumunu engelleyerek tüm kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri gibi durumlarda gerekli tedaviye ek olarak nar tüketimi, bilişsel becerilerin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, Alzheimer ve Parkinson gibi bilişsel hastalıkların ilerleyişini yavaşlatmada önemli rol oynamaktadır. Düzenli olarak nar tüketimi kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bir kâse narda ortalama 7 gram posa (diyet lifi) bulunmaktadır. Bu miktar yetişkin bir insanın günlük lif gereksiniminin yaklaşık olarak üçte birini karşılamaktadır. Kan akışını iyileştiren ve damar tıkanıklığını önleyen nar, en doğal kalp ilacı olarak bilinmektedir; kalbi korurken damarları da onarmaktadır. Doğu kültürlerinin geleneksel tedavisinde diyabet ilacı olarak kullanılan nar, insülin direncini azaltmaya ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kortizol seviyesini düşürerek stresi azaltmaktadır.
Üretim Aşaması
Bahçelerimizden temin edilen narlar, üretim tesisine geldikten sonra kalite laboratuvarında ön analize tabi tutulmaktadır. Kalite kriterlerine uygun olan narlar tesis içerisine kabul edilerek bunkere boşaltılmaktadır. Ürün içindeki yabancı maddeler seçme bantlarında seçilerek ayrılmaktadır. Yabancı maddelerden ayrılan narlar, taneleme evresine gelene kadar yıkama işlemine tabi tutulmaktadır. Taneleme evresine gelen meyvenin kabukları üretim hattı dışına alınmakta, nar taneleri ise tankta biriktirilmektedir. Biriktirilen nar taneleri dekantör veya press yardımı ile sıkılarak sarsak elekten geçirilmektedir. Alınan tüm hijyen önlemlerine rağmen kontaminasyon riskine karşı (gıda güvenliğini sağlamak ve saklanabilirlik için) meyve suyu pastörize edilmektedir. Meyve suyu durultma tanklarına alınmakta ve bazı enzimler yardımı ile durultulmaktadır. Durultma tanklarından ultra filtreye giden ürün orada berraklaştırılmaktadır. Berraklaşan meyve suyu; nar suyu konsantresi olma aşamasında evaporatöre gönderilmektedir. Nar suyu konsantresi aseptik veya non-aseptik olarak iki şekilde doldurulmakta; bu sayede oluşabilecek mikrobiyolojik bozulmaların önüne geçilmektedir.
Kullanım Alanı
Nar Suyu Konsantresi; meyve suları, meyveli içecekler, gıda endüstriyel uygulamaları, şekerlemeler, süt ürünleri, dondurmalar, alkolsüz içecekler, hazır yemekler, reçeller ve şuruplarda kullanılmaktadır.